Thaiföldi utazás hasznos információk

Vízum és egyéb hasznos információk Thaiföldről

Magyar állampolgárok Thaiföldre csak legalább hat hónapig érvényes útlevéllel és turistavízummal léphetnek be az országba. Aki nagyobb, több országot érintő körutazást tervez, annak ezt a vízumigénylésnél is figyelembe kell vennie, mert az általános vízum csak egyszeri belépést tesz lehetővé. A thai vízumot irodánk segítségével is beszerezheti, ehhez csupán egy fényképre, az útlevélre valamint a kitöltött adatlapra van szükség. Az ügyintézés 7 munkanapot vehet igénybe, felár ellenében lehetőség van ennél gyorsabb vízumigénylésre. Thaiföldön a közép-európai időzónához képest plusz hat óra az eltérés.


Pénzváltás Thaiföldön

Thaiföld nemzeti fizetőeszköze a thai bath, jelölése THB. Egy amerikai dollárért megközelítőleg 30-31, míg egy euróért 39-40 helyi pénzt kapunk. A legjobb árfolyamot a banki vagy az utcai pénzváltásnál érhetjük el, de figyelni kell, ugyanis gyakran nagy eltérés van egyes váltók, bankok között, ezért érdemes előtte alaposan körülnézni, hogy hol milyen árfolyammal dolgoznak. Az eurón és az amerikai dolláron kívül elfogadott az angol font is. A legtöbb boltban fizethetünk bankkártyával is, szinte az összes, Magyarországon használatos bankkártyát elfogadják. Készpénzt bankautomatából is tud felvenni, de ekkor kedvezőtlenebb lehet az árfolyam, mivel a hazai bankok többsége nagyon magas illetéket számol fel a külföldi készpénzfelvételért.


Telefonálás és internet Thaiföldön

Thaiföldi utazás előtt érdemes megnézni mobilszolgáltatója árlistáját, mennyibe kerülnek a roaming-díjak Thaiföldről. Ezek sokszor nagyon magasak, így érdemes olyan, speciális akciók után érdeklődni, amelyek valóban kedvező áron kínálnak kimenő és fogadott hívásokat, illetve SMS- és MMS-küldési lehetőséget. De megoldás lehet az internetes kapcsolattartás is, hiszen technikai szempontból nagyon fejlett, a legtöbb szállodában van internet-csatlakozási lehetőség, de használhatóak az utcai internetkávézók is – így olcsón léphet kapcsolatba családjával, barátaival.


A thai konyha remekei

Isteni levesek, még finomabb főételek, sok-sok rizzsel, csirkével és zöldséggel, és megannyi gyümölcs. Thaiföldön nem lehet éhezni, a turista szinte minden sarkon talál egy kis kifőzdét, ahol finomabbnál finomabb ételek közül válogathat. Az étkezések között pedig érdemes megkóstolni a kis kocsikról árusított gyümölcsöket – isteni ananász, mangó, guava és megannyi beazonosítható és beazonosíthatatlan finomságot kínálnak – szinte nevetséges áron. Egy fél, megtisztított, felvagdalt ananászért mindössze 70-100 forintnak megfelelő helyi pénzt kérnek. Érdemes kipróbálni a kis kifőzdéket, biztosan nem fog csalódni, a helyben, frissen készült finomságokból szinte sosem lehet betelni. A helyiek naponta akár hétszer is étkeznek, és ez a jó szokás gyakran a turistákra is átragad. Egyre azonban nem árt ügyelni, nem szabad csípőset kérni, ugyanis ami a helyieknek „not hot”, az számunkra a csípős, amit ők „hot”-tal jelölnek, azt szinte már könnyek nélkül lehetetlen megenni.


Piacok, alkudozás Thaiföldön

Thaiföldön szinte nincs olyan termék, márka, amit ne lehetne megvásárolni. A világ összes márkája megtalálható itt, igaz, a legtöbb jó minőségű hamisítvány. Viszont nagyon olcsó minden. A nagyobb városokban, üdülőhelyeken számtalan piac várja a turistákat, ahol nemcsak a helyi konyha finomabbnál finomabb remekeit kóstolhatja meg, de válogathat is a ruhák, a pólók, a táskák, az órák, az ágytakarók és egyéb termékek között. Az árakat itt is le kell alkudni, ám az arab országokkal ellentétben itt sokkal kedvesebben lehet alkudozni, a helyiek mosolyogva fogadják az árajánlatunkat. Ha ügyes, akkor az eredeti ár negyedére is könnyen lealkudhatja a kiválasztott terméket. Érdemes ellátogatni az éjszakai piacokra is, ezek különös hangulattal várják a turistákat – ilyen van Bangkokban, és több nyaralóvárosban – köztük Phuketen – is.


Taxizás és tuk-tuk Thaiföldön

Amint kilép az szállodából, szinte visszhangozva hallja a sok taxis, és tuk-tukos ajánlatát: „Taxi?” „Tuk-tuk?” Érdemes ezekkel utazni, ugyanis nagyon olcsók, egyre azonban figyelni kell: az árat még az előtt le kell alkudni, hogy beül az autóba vagy a tuk-tukba. A nagyobb városokban nagyszerű élmény a háromkerekű tuk-tuk, mely gyakran a dugóban, motoros módjára lavírozva kerülgeti az autókat, sokszor a járdára is felhajt, csak hogy gyorsan a helyszínre érjünk. E kis járgányok vezetőinél nem szabad meglepődni azon, hogy sokkal olcsóbb árat kínálnak, ha út közben megállhatnak a turistákkal egy öltönyöket, ruhákat varró műhelyben vagy egy ékszerboltban. Olyan is előfordulhat, hogy ingyen elvisz a célállomásra, ha hajlandóak vagyunk megállni, „csak körülnézni” a „barátja boltjában”. Nem szabad ettől megijedni, érdemes betérni egy-egy ilyen boltba, ugyanis remek minőségű, a legújabb divat szerint varrott öltönyöket, ruhákat kínálnak – a hazai árakhoz viszonyítva potom pénzért, méretre varrva. Nem véletlen, hogy sok magyar itt varratatja az esküvői ruhát vagy a legújabb öltönyét. A gyorsaság pedig minden képzeletet felülmúl: egy méretre varrott, legújabb Armani szabású férfi öltönyt képesek reggel négyre a szálloda recepciójára szállítani, úgy, hogy a méreteket este tízkor vették le. Mindezt megközelítőleg 30 ezer forintért. A minőséggel kapcsolatban pedig nem érdemes kételkedni, hiszen éppen itt, Thaiföldön varrják a legnevesebb márkák ruházati cikkeit.


Az igazi thai masszázs

Nincs olyan sarok Thaiföldön, ahol ne kínálnának masszázst. Szinte nem lehet elmenni az utcán úgy, hogy ne halljuk: „masszázs!!!”. Érdemes megkeresni a legszimpatikusabb helyet, és kipróbálni az igazi thai masszázst. Biztosan nem fog csalódni. Legyen szó talp-masszázsról, hát-masszázsról, olajos masszázsról vagy az eredeti thai masszázsról. Az árak nagyon kedvezőek, egy órás, teljes testet átfogó masszázs mindössze 1500-2000 forintba kerül. Ezt nem szabad kihagyni, még akkor sem, ha a masszázs közben úgy érzi, a masszőr szinte összehajtogatta a testét – az esti alvás után tudni fogja, hogy másnap sem hagyja ki ezt a programot.
Kérdése van? Hívjon fel minket most!