Parktikus tanácsok Egyiptomba utazóknak

Alkudozás Egyiptomban


Egyiptomban szinte kötelező az alkudozás. Így aki vásárolni akar, mindenképpen készüljön fel pár perces, sokszor fél órás vitára, amely eredménye egy sikeres, kedvező vásárlás. Az alkudozásnak is vannak szabályai. Így az egyik legfontosabb, hogy mindig annak az összegnek a felét mondjuk elsőként, amennyiért elvinnénk az adott terméket. Sosem szabad az árus kezdő ajánlatát felezni, hiszen sokszor akár az a tényleges érték négy- ötszörösét mondja. Vásárlás előtt érdemes megkérdezni telepített idegenvezetőnktől, megközelítőleg mennyibe kerülnek a kiszemelt ajándékok. Fontos, hogy ne hagyja magát, hiszen az árus csak akkor adja el a terméket, ha megéri neki.
 

Vízipipa


Az egyiptomi utazások elmaradhatatlan része a vízipipa. A kellemes, almás, meggyes vagy más gyümölcsös dohánnyal megtömött pipák illata kihagyhatatlan program az egyiptomi nyaralást választóknak. Az esti vízipipa elengedhetetlen társa egy csésze finom török kávé. Ha otthonra szeretne vízipipát vásárolni, akkor ügyeljen arra, hogy nehogy úgynevezett díszpipát vásároljon, mert ezt odahaza nem fogja tudni használni. Ennek elkerülése végett mielőtt megvásárolja a kiszemelt pipát, kérje meg az árust, tesztelje le még az üzletben, azaz izzítsa be, lássuk működés közben. Ha működik, akkor már csomagolhatja is.
 

Az egyiptomi konyha


Az utazási iroda honlapján szereplő egyiptomi szállodákban a helyi és a nemzetközi konyha egyaránt megtalálható, így mindenki választhat az ízlésének megfelelő ételt. Több, speciális étterem is van a szállodák többségében, így nem hiányozhatnak az olasz pizzák, a thai ételek, vagy a speciális, halas éttermek sem. A helyi sajátosságok közül érdemes megkóstolni a frissen sült helyi kenyeret, a pitát, a rém édes, de mégis finom baklavát vagy az eredeti, egyiptomi kebabot. De akik igazi különlegességre vágynak, azoknak a rántott bárány sem maradhat ki a menülapról.
 

Hastánc


Tanuljon meg hastáncolni, vagy csak élvezze a látványt. A szállodák esti animációs programjai között szinte biztos, hogy lesz hastánc is. De aki még ennél is több hastáncot szeretne látni, annak ajánljuk a fakultatív programunkat, ahol egyiptomi zene, egyiptomi ételek és az elmaradhatatlan látvány szórakoztatja az érdeklődőket. De minden szónál többet mondanak az egyiptomi hastáncosokat bemutató videók.
 

A titkos szó: baksis


Ha valamit, akkor ezt a szót rengetegszer hallani fogja: baksis, magyarul borravaló. Ezzel jelentősen megkönnyíti életét a szállodában, de a városban is. A bazárról nem is beszélve. Olyan eset is előfordult, hogy az árus öt percig magyarázta, hogy a két, egyenként 2 fontba kerülő ital ára öt font. Amikor megunta a vitát, legyintett, és csak annyit mondott: „it's baksis”, azaz a maradék egy font a borravaló. Erre érdemes felkészülni.
 

Taxizás Egyiptomban


Egyiptomban olcsó a taxi, de érdemes még az autóba szállás előtt kialkudni az árat. Ha nincs tisztában a helyi árakkal, akkor kérdezze meg a szálloda recepcióján, vagy az utazási iroda telepített képviselőjétől, megközelítőleg mennyibe kerül egy taxis utazás az adott helyre. Ez után pedig már könnyebben alkudozhat. Ha a taxis azt mondja egy útvonalra, hogy az 50 egyiptomi font (Pound, jelölése LE), akkor nyugodtan mondja, hogy 20. Már hallja is az okét, és indulhat a piacra, városba, kávézókba.
Kérdése van? Hívjon fel minket most!